Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een viool, gebouwd door Nicola Gagliano (Filius Alexandri) in Napels 1739.

Details

  • Bouwplaats:Napels
  • Bouwjaar:1739
  • Lengte corpus:35,1
  • Breedte boven:16,9
  • Breedte midden:11,7
  • Breedte onder:20,7
  • Lengte mensuur:19,3
  • Afstand ogen f-gaten:4,4

Bouwer

Nicola Gagliano

Nicola is de oudste zoon van Alessandro Gagliano. Nicola’s werk wordt in het algemeen hoger gewaardeerd dan dat van zijn vader. In zijn benadering valt duidelijk een voorkeur te herkennen voor modellen van Stradivarius, die hij nauwkeurig moet hebben bestudeerd, want zelfs de houtdiktes komen heel dichtbij die van het originele model. Voor het bovenblad gebruikt Gagliano altijd hout van zeer hoge kwaliteit. Meestal is het achterblad uit zorgvuldig geselecteerd esdoorn. De krullen variëren enorm, van sierlijk tot grof, maar altijd wat klein in verhouding tot het instrument. De bijna rechtopstaande f-gaten zijn heel slank. De lak is vooral goudgeel en transparant, soms bruin-geel of oranje-rood.
meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

Dit is één van de eerste violen die het NMF in het hogere prijssegment aankocht. De aankoop vond plaats via een handelaar in 1990. De viool is afkomstig uit de nalatenschap van Joachim Röntgen (1904–1989). Christian Timm (toen collectiebeheerder van het NMF) was een leerling van Röntgen en kende het instrument goed.
Joachim Röntgen (1906-1989) is de jongste zoon uit het 2e huwelijk van de componist Julius Röntgen. Samen met zijn broers Johannes en Edvard vormde hij het Röntgen-trio. Ook was hij primarius van het Röntgenkwartet en leraar aan het Koninklijk Conservatorium. Hij heeft voor de 2e wereldoorlog jaren in Zwitserland gewoond waar hij concertmeester was van het Symfonieorkest van Winterthur en heeft daar veel met Clara Haskil gemusiceerd. In later jaren was hij nog concertmeester van het orkest van het Gemeentemuseum in Den Haag o.l.v. Dirk J. Balfoort. Sonja van Beek was de eerste bespeelster van de viool. Vanaf 1993 wordt hij bespeeld door Ingrid van Dingstee.

Bespeler