Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een vioolstrijkstok gebouwd op de werkplaats van W.E. Hill & Sons, Londen. Octogonale stang, ebben slof en zilvermontuur. Gewicht 61 gram. Brandmerk H29.

Details

  • Bouwplaats:Londen
  • Bouwjaar:20e eeuw

Bouwer

Hill & Sons

William Ebsworth Hill (1817-1895) groeide op in een familietraditie van vioolbouw. Zijn vader was Henry Lockey Hill. Op zijn 14e begon hij al in diens werkplaats en hij zou uiteindelijk de stichter zijn van de beroemde firma Hill & Sons, waar ook zijn vier zonen bij hoorden en die nog generaties zou voortbestaan. We hebben het over 1e helft 19e eeuw. William Hill bouwde goede strijkinstrumenten en ook strijkstokken. Daarnaast ontwikkelde hij al snel een passie voor restauratie van oude instrumenten. Hill legde zich ook al vroeg toe op het vervaardigen van zeer goede strijkstokken. Een noodzaak, want de beroemde stokkenbouwers zaten vrijwel allemaal in Frankrijk. Toen zijn vier zoons in de zaak kwamen (1887) kreeg hij meer tijd en ruimte om zich toe te leggen op zijn passie voor oude instrumenten. Hij werd alom geprezen om zijn ondernemerschap, kennis en integriteit. Hij was in zijn tijd de grootste kenner van Stradivarius. Toen de firma zich vestigde in de Londense New Bond Street, werd het een ontmoetingsplaats voor topmusici, handelaren en verzamelaars die vanuit de hele wereld naar de zaak kwamen. In 1895 overleed W.E. Hill en werd de zaak succesvol voortgezet door de zonen. De zaak beleefde zijn hoogtepunt rond 1900. De firma Hill & Sons onderscheidde zich door ook strijkstokken van het hoogste niveau te leveren, gebouwd door de beste Engelse stokkenbouwers. Die stokkenbouwers werkten allemaal onder de firmanaam Hill & Sons, waardoor vandaag de dag hun eigen namen amper bekendheid genieten, terwijl iedereen de naam Hill zeer goed kent.
meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

Kort na het overlijden van zijn echtgenote, besloot Anton Kersjes (zelf in 2004 overleden) alle instrumenten en strijkstokken uit haar nalatenschap te schenken aan het NMF. De collectie beslaat een viertal violen, een cello, 10 strijkstokken en een vleugel.

Bespeler