Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een viool, gebouwd door Jean Baptiste Vuillaume in Parijs, 19e eeuw (Ex-Zimmermann).

Details

  • Bouwplaats:Parijs
  • Bouwjaar:19e eeuw
  • Lengte corpus:35,5
  • Breedte boven:16,75
  • Breedte midden:11,2
  • Breedte onder:20,7
  • Lengte mensuur:19,2
  • Afstand ogen f-gaten:4,2

Bouwer

Jean Baptiste Vuillaume

Vuillaume werd geboren in Mirecourt, een vioolbouwersstadje in Noord-Frankrijk. Zowel zijn opa als vader waren in de vioolbouw werkzaam en leerden hem daar de beginselen van het vak. Zijn eigen leergierigheid dwong hem op 20-jarige leeftijd om naar Parijs te trekken, waar hij in de leer ging bij François Chanot. Niet lang erna maakte hij een volgende stap door samen met een andere bouwer een workshop te betrekken. In 1828 werd hij zelfstandig. Het grote vakmanschap en perfectionisme van de ambitieuze Vuillaume zorgden ervoor dat zijn naam alom bekend werd. Hij werd talloze keren onderscheiden met de belangrijkste vakprijzen, met als gevolg dat beroemde musici uit heel Europa klant bij hem werden. Maar vooral de combinatie met zijn sterke handelsgeest zorgde ervoor dat het atelier Vuillaume steeds succesvoller werd. Hij selecteerde de beste medewerkers, handhaafde een strenge discipline en speelde handig in op de vraag naar kopieën van oude Italiaanse meesters. Het resultaat was de belangrijkste werkplaats van heel Europa, waar een grote productie plaatsvond van instrumenten van het hoogste niveau. Vrijwel alle viool- en stokkenbouwers die zijn werkplaats aandeden werden later ook zelfstandig zeer bekend. Enkele beroemdheden die een Vuillaume hebben bespeeld: Henri Vieuxtemps, Joseph Joachim, Eugène Ysaye, Jacques Thibaud, Fritz Kreisler, Isaac Stern, Ruggiero Ricci en Hilary Hahn.
meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

In 1999 werd deze viool aan het NMF in bruikleen gegeven door de violist Piet Nijland (1916 – 2001). Piet Nijland was een belangrijke Nederlandse violist. Hij was jarenlang als tweede concertmeester verbonden aan het Nederlands Kamerorkest en speelde veel kamermuziek in ensembles als Sonata da Camera en het Röntgen-kwartet. Na zijn overlijden hebben de erfgenamen de bruikleen voortgezet. Wij zijn hen daar zeer dankbaar voor.

Deze Vuillaume verwierf vermaardheid doordat hij lange tijd als concertinstrument diende aan Louis Zimmermann. Hij is dan ook bekend als de ‘Zimmermann-Vuillaume’.
Louis Zimmermann (1873 – 1954), geboren in Groningen, studeerde onder meer bij Eugene Ysaye in Brussel. In 1899 trad hij als tweede concertmeester toe tot het Concertgebouworkest. Van 1904 tot 1911 doceerde hij aan de Royal Academy of Music in Londen. Vanaf 1911 tot aan zijn pensionering in 1940 was hij eerste concertmeester van het Concertgebouworkest en hoofdvakdocent aan het Amsterdams Conservatorium. Ook componeerde hij en maakte hij vele grammofoon opnamen. Op de opname van Bach’s Matthäus Passion onder leiding van Willem Mengelberg is in de aria ‘Erbarme dich’ een goed voorbeeld van zijn spel te horen.

Bespeler