Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een contrabas, gebouwd door Johannes Bachmann in Amsterdam 1872. Het instrument heeft een inscriptie “J. Bachmann, Amsterdam 1872, no.23” . 4-snarig Gambamodel.

Details

  • Bouwplaats:Amsterdam
  • Bouwjaar:1872

Bouwer

Johannes Ernst Bachmann (sr.)

J.H. Bachmann werd in Niederhorn (Duitsland) geboren. Het is onbekend wanneer hij precies naar Nederland kwam, maar wel weten we dat hij in 1844 in Amsterdam woonde op de Sint Agnietenstraat 280, op een steenworp afstand van het NMF-kantoor. Later verhuisde hij naar de Warmoesstraat waar hij in 1886 overleed. Zijn zoon (Johannes Ernst jr.) leerde bij hem de eerste knepen van het vak en vetrok vervolgens voor een verder opleiding naar Duitsland. Hij zou uiteindelijk terugkeren naar Nederland om in Sneek en later Groningen een zelfstandige werkplaats te runnen.
meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

Het NMF kon deze bijzondere contrabas in 1999 aankopen dankzij de donatie van een stichting die anoniem wil blijven. Bachmann senior was afkomstig uit Duitsland en werkte in ieder geval vanaf 1844 in Amsterdam. De bas heeft een inscriptie in inkt “eigenaar sedert 1926 Joh. A.G. Scherf, Concertgebouw Amsterdam”.

Bespeler