Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een viool, vermoedelijk oud-Amsterdams, met etiket "Antonius Hieronymus frère fili Andreas Amati Cremonensis faciebat Anno 1702."

Details

  • Bouwplaats:Amsterdam
  • Bouwjaar:± 1700
  • Lengte corpus:35,0

Bouwer

Onbekend

Voor een aantal instrumenten uit onze collectie geldt dat de experts niet hebben kunnen vaststellen door wie het is gebouwd. Vaak is wel de locatie of regio bekend en meestal kan ook een bouwperiode worden vastgesteld. Die conclusie kan namelijk worden getrokken op basis van eigenschappen die zijn terug te vinden in instrumenten van meerdere bouwers uit een zelfde regio. Om uit te kunnen komen bij een bepaalde bouwer, gaan experts af op specifiek aan die bouwer gelieerde aspecten in de details. Bij strijkinstrumenten is dat met name de lak, de vorm en afmetingen van verschillende onderdelen als de krul, de welving, de f-gaten, inleg, etc. Bij toetsinstrumenten wordt, naast het model en materiaalgebruik, natuurlijk ook gelet op de verschillende technische aspecten van het mechaniek.
meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

De tekst op het etiket van deze viool ('Antonius Hieronymus frère fili Andreas Amati Cremonensis faciebat Anno 1702’) blijkt misleidend, want het betreft hier geen Italiaans instrument. De viool is volgens de experts vrijwel zeker in Amsterdam gebouwd in de gouden periode van de oudhollandse vioolbouw rond 1700. In 1990 kreeg het NMF de viool in bruikleen van een particulier uit Wassenaar. Josje ter Haar is sindsdien de gelukkige bespeelster.

Bespeler