Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een viool, gebouwd door Jean Baptiste Vuillaume in Parijs, 1861. Opus 2369. Guarnerius-model.

Details

  • Bouwplaats:Parijs
  • Bouwjaar:1861
  • Lengte corpus:35,7
  • Breedte boven:16,9
  • Breedte midden:11,55
  • Breedte onder:20,7
  • Lengte mensuur:19,7
  • Afstand ogen f-gaten:4,1

Bouwer

Jean Baptiste Vuillaume

Vuillaume werd geboren in Mirecourt, een vioolbouwersstadje in Noord-Frankrijk. Zowel zijn opa als vader waren in de vioolbouw werkzaam en leerden hem daar de beginselen van het vak. Zijn eigen leergierigheid dwong hem op 20-jarige leeftijd om naar Parijs te trekken, waar hij in de leer ging bij François Chanot. Niet lang erna maakte hij een volgende stap door samen met een andere bouwer een workshop te betrekken. In 1828 werd hij zelfstandig. Het grote vakmanschap en perfectionisme van de ambitieuze Vuillaume zorgden ervoor dat zijn naam alom bekend werd. Hij werd talloze keren onderscheiden met de belangrijkste vakprijzen, met als gevolg dat beroemde musici uit heel Europa klant bij hem werden. Maar vooral de combinatie met zijn sterke handelsgeest zorgde ervoor dat het atelier Vuillaume steeds succesvoller werd. Hij selecteerde de beste medewerkers, handhaafde een strenge discipline en speelde handig in op de vraag naar kopieën van oude Italiaanse meesters. Het resultaat was de belangrijkste werkplaats van heel Europa, waar een grote productie plaatsvond van instrumenten van het hoogste niveau. Vrijwel alle viool- en stokkenbouwers die zijn werkplaats aandeden werden later ook zelfstandig zeer bekend. Enkele beroemdheden die een Vuillaume hebben bespeeld: Henri Vieuxtemps, Joseph Joachim, Eugène Ysaye, Jacques Thibaud, Fritz Kreisler, Isaac Stern, Ruggiero Ricci en Hilary Hahn.
meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

In 1997 is deze waardevolle viool ten behoeve van het NMF aangekocht door een particulier en door hem aan het NMF in bruikleen gegeven. De experts die de viool voorafgaand aan de aankoop beoordeelden, waren het erover eens dat hij in uitzonderlijk ongeschonden staat verkeerde. Ook het feit dat het een Guarneri-kopie betreft, maakt de viool vrij uniek, want Vuillaume bouwde voornamelijk Stradivarius-kopieën. In 2001 bood de eigenaar het NMF de viool ter verkoop aan tegen het bedrag dat hij er destijds voor had betaald. Het lukte het NMF, met aanzienlijke ondersteuning van de Louisa van der Velden stichting, om het instrument te verwerven.

Vanaf 1997 heeft Vesko Eschkenazy Panteleev, toenmalig concertmeester van het NedPhO, en sinds 2000 van het KCO, de viool bespeeld. Sinds september 2001 wordt de viool bespeeld door Hebe Mensinga.

Bespeler