Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een contrabas-strijkstok, gebouwd door L. Morizot, Mirecourt. Octogonale stang, ebben slof en zilvermontuur.

Details

  • Bouwplaats:Mirecourt
  • Bouwjaar:20e eeuw

Bouwer

Louis Joseph Morizot

Loopbaan

Louis Joseph Morizot was een van de belangrijkste Franse strijkstokkenmakers die werkzaam was in de eerste helft van de twintigste eeuw. Door een combinatie van vakmanschap, familiegeest en ondernemerschap ontwikkelde hij een familiedynastie van strijkstokkenmakers die tot ver over de grenzen bekend zou worden. Wat hij ook ondernam, hij deed het met verve; hij maakte uitstekende strijkstokken, ontwikkelde een indrukwekkend familiebedrijf en exporteerde grote aantallen strijkstokken naar Amerika. Zijn loopbaan begon toen de hoogtijdagen van de Franse strijkstokkenmakers hun top hadden bereikt.

Louis Morizot werd geboren in 1874. Al jong begon hij zijn opleiding bij de strijkstokkenmaker Eugène Cuniot in Mirecourt. Daar leerde hij het vak en bleef bij elkaar vijftien jaar in dienst van dit atelier. Maar veel belangrijker nog was zijn leerschool bij Charles Nicolas en Louis Bazin; hun atelier was zonder twijfel het invloedrijkste atelier van die tijd. Daar werkte hij van 1901 tot 1914. Onder vader en zoon Bazin was het een broedplaats geworden voor strijkstokkenmakers. Bij het tot ontwikkeling brengen van talent van hun werknemers speelden zij een belangrijke, persoonlijke rol. Tussen 1900 en 1915 telde het atelier rond de 12 en soms zelfs 17 werknemers; het was een professioneel geleid bedrijf waar jaarlijks 2000 tot 3000 strijkstokken werden gemaakt.

Louis Morizot leerde er het werk van Bazin tot in de perfectie kennen en bleef, ook toen hij al lang zelfstandig was, dicht bij de modellen van Bazin in de buurt. In 1914 stopte hij bij dit atelier en ging een samenwerking aan met Eugène Sartory. Deze Parijse strijkstokkenmaker was uiterst succesvol geworden en kon aan de vraag naar zijn strijkstokken niet meer voldoen. Daarom riep hij de hulp in van Louis Morizot. Vanuit Mirecourt, waar Morizot nog steeds werkte, leverde hij eerst ruwe strijkstokken en sloffen en later zijn volledig afgewerkte strijkstokken aan het Parijse atelier van Sartory. Eugène Sartory moest in dat jaar in militaire dienst, maar nam na zijn terugkeer de draad weer op met Louis Morizot.

In 1919 begon Louis Morizot voor zichzelf, eveneens in Mirecourt. Zijn eerste zoon voegde zich in 1920 bij hem, gevolgd door zijn vier andere zonen waarmee hij rond 1925 de capaciteit van zijn atelier uitbreidde. Gezamenlijk maakten zij strijkstokken voor een groot aantal huizen in heel Frankrijk. Al naar gelang hun talent had iedere zoon een eigen rol in het atelier. Van zijn zoon André is bekend dat hij de beste en kostbare strijkstokken voor zijn rekening nam, Marcel maakte stokken van minder garnituur. Vanaf dat jaar ontwikkelde het atelier zich tot een van de grootste in Mirecourt.

De Franse markt raakte al snel verzadigd. Eugène Sartory was al in 1921 naar New York gegaan met een kist strijkstokken, maar had gemerkt dat daar strijkstokken onder valse Franse namen op de markt gebracht werden. Daaronder waren grote hoeveelheden stokken voorzien van zijn naam. Sartory procedeerde, maar verloor. Vanaf dat jaar exporteerde hij alleen nog maar strijkstokken voorzien van een certificaat van echtheid. Al snel volgde Louis Morizot en hij werd de belangrijkste exporteur van strijkstokken naar Amerika. Samen met Louis Bazin leverden zij rond 1925 hun eerste strijkstokken voor de Amerikaanse markt.

In 1933 gingen Louis en zijn zonen een officiële verbintenis met elkaar aan en noemden ze de nieuwe firma: ‘Louis Morizot et ses fils’. Zij verhuisden in 1937 naar een nieuw adres en opnieuw gaven zij hun firma een andere naam; dit keer werd het ‘Morizot frères’. Zijn zoon Paul die al langer ‘de chef’ genoemd werd, leidde het bedrijf. De aanleiding tot deze verandering was dat Louis zich genoodzaakt zag om zich uit het bedrijf terug te trekken; zijn gezichtsvermogen was dusdanig achteruitgegaan dat hij zijn zonen alleen nog maar kon ondersteunen; voor het nauwkeurige werk zag hij niet genoeg meer. Vrijwel tot aan zijn dood bleef hij zijn zonen en kleinzoon helpen waar hij kon. In 1957 stierf hij.

Werk en invloed

Louis Morizots’ moeder was een Maline: een zeer gerespecteerde strijkstokkenmakers familie in Mirecourt. De traditie wilde dat Louis eerst bij het familiebedrijf in de leer zou gaan, maar Louis begon zijn loopbaan echter bij Cuniot-Hury. Eugène Cuniot had het vak weer geleerd bij Charles Nicolas Bazin en maakte strijkstokken die erg op die van Bazin geïnspireerd waren. In het atelier van Cuniot waar Louis leerde en werkte, lag dan ook al de basis voor zijn latere ontwikkeling.

Op het moment dat het atelier Cuniot-Hury sterk groeide en zij de vraag naar goede strijkstokken nauwelijks meer aankonden, vertrok Louis Morizot naar Charles-Nicolas Bazin. In de vrijheid die Bazin zijn medewerkers toestond maakte hij krachtige modellen, die volgens deskundigen nog enigszins lijken op die van Cuniot maar met de slankere sloffen, voorzien van de u-vormige openingen zoals van Bazin.

Onder invloed van Eugène Sartory werkte Louis verder aan een meer persoonlijke stijl die gezien wordt als verfijnder en eleganter. De invloed van Sartory is met name terug te vinden in de sloffen van Morizots’ strijkstokken. In 1919 had hij zijn vrijwel definitieve vorm ontwikkeld.

De strijkstokken die vader en zonen Morizot vanaf 1925 gingen maken lijken veel op elkaar. Op enkele uitzonderingen na is het moeilijk te herleiden wie van hen welke stok gemaakt heeft. Zij gebruikten allemaal vrijwel de zelfde modellen en dezelfde twee brandstempels. Pas later bedachten de broers technische aanpassingen in het productieproces waardoor de strijkstokken gemakkelijker te dateren zijn. Het hout dat Morizot gebruikte was bruin-rood en bruin-oranje van kleur. Tussen 1925 en 1930 zijn de stokken iets korter dan gebruikelijk. Louis Morizot won in 1927 de eerste prijs op de Exposition Artisanale te Parijs.

Welke leerlingen en medewerkers Louis en zijn zonen allemaal gehad heeft is niet precies bekend. Dat waren in ieder geval zijn vijf zonen en zijn twee kleinzonen Claude en Roger en zeker nog enkele grote namen als Jean-Jacques Millant, Bernard Millant, Roger François Lotte, Marcel Lapierre en de oudste kleinzoon van C.N. Bazin: Charles Alfred Bazin.

Louis Morizot is de geschiedenis ingegaan als de man die de meeste strijkstokken gemaakt heeft in Mirecourt.


Bronnen

Haine M. ,2013, Les marques de fabrique des facteurs d’instruments deposé ..de 1860-1919.
Millant B., Raffin J.F., 2000, l`Archet: les archetiers Francais 1750-1950. Paris
Tarisio, Cozio digitaal Archief, geraadpleegd in 2109
Vatelot E.,1976, Les Archets Français. Nancy.


meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

Elk instrument (of stok) heeft zijn eigen geschiedenis. De naam van de bouwer en/of de plaats en het jaar waarin het gemaakt is, zeggen veel over de identiteit van een instrument. Maar juist ook wat er daarna mee is gebeurd spreekt tot de verbeelding. Het NMF wil zoveel mogelijk informatie verzamelen en op deze plaats met u delen. Dat is een grote klus en het zal dan ook tijd in beslag nemen voordat ieder instrument is gedocumenteerd. Ook over dit specifieke instrument hopen wij u meer te kunnen vertellen!

Bespeler