Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

De “Douglas Kane-viool, ex Bouw Lemkes”, gebouwd door Francesco Goffriller, Venetië ca. 1725, met een etiket "D. Montagnana".

Details

  • Bouwplaats:Venetië
  • Bouwjaar:± 1725
  • Lengte corpus:35,6
  • Breedte boven:16,6
  • Breedte midden:10,8
  • Breedte onder:20,35
  • Lengte mensuur:19,5
  • Afstand ogen f-gaten:3,7

Bouwer

Francesco Goffriller

Over Fransesco Goffriller is niet veel bekend. Aangenomen wordt dat hij de zoon is van Matteo Goffriller, maar er bestaan ook documentaties die aan hem als broer van Matteo refereren. In ieder geval gaat men ervan uit dat hij tot 1714 werkzaam is geweest in het atelier van Matteo in Venetië om daarna een eigen werkplaats in Udine te openen, dat op ongeveer 100 km. ten noordoosten van Venetië ligt. Het werk van Francesco wordt door experts omschreven als iets grover en minder gedisciplineerd dan dat van zijn broer, maar tegelijkertijd getuigt het van groot karakter en vertoont het de materiaal- en lakkwaliteiten van de instrumenten uit Venetië. De krullen van Franceso’s instrumenten zijn wat slanker en minder krachtig dan die van Matteo en de inleg is vak wat slordig.
meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

Deze viool is ongeveer zestig jaar in bezit geweest van gerenommeerd violist en vioolpedagoog Bouw Lemkes en werd door hem in 2011 deels verkocht en deels geschonken aan het NMF. Het aankoopbedrag werd door het Douglas Kane Fonds aan het NMF geschonken. Dankzij deze twee genereuze bijdragen was het NMF in staat om dit instrument aan de collectie toe te voegen en daarmee te behouden voor het Nederlandse muziekleven. De viool draagt het etiket met de naam Domenico Montagnana, maar experts hebben verklaard dat het om een viool van Francesco Goffriller gaat. Zowel Domenico als Francesco waren leerling van Matteo Goffriller, de vader van Francesco. Maria Milstein was sinds 2011 de eerste bespeler van de viool. In 2013 is de viool in bruikleen gegeven aan Cécile Gouder de Beauregard. In 2016 kreeg Tijmen Huisingh de viool kort in bruikleen.

Bespeler