Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een viool, gebouwd door Annelies Steinhauer in Hilversum 1995. Etiket “voor het nationaal muziekinstrumenten fonds”. Opus 59

Details

  • Bouwplaats:Hilversum
  • Bouwjaar:1995
  • Lengte corpus:35,5

Bouwer

Annelies Steinhauer

Annelies Steinhauer (1945) werd in Amsterdam geboren. In 1965 ging zij voor een opleiding vioolbouw naar Mittenwald. Daar leerde zij vioolbouwer Jaap Bolink kennen. Ze vertrokken in 1967 samen uit Mittenwald, trouwden en werkten achtereenvolgens in Nederland, Engeland en Duitsland, voordat zij in 1970 terugkeerden naar Amsterdam. Sinds 1973 werkt en woont Annelies Steinhauer in Hilversum, waar zij het atelier nog steeds deelt met Jaap Bolink. Zij legt zich voornamelijk toe op de nieuwbouw van violen, alten en cello’s. Steinhauer benadert de vioolbouw, zonder daarbij de basiselementen te verlaten, vanuit een geheel eigen invalshoek. Zelf zegt ze “een bloedhekel te hebben aan klakkeloos imiteren”. Het is duidelijk een keuze van haar om haar fantasie een rol te laten spelen in het proces om iets te creëren. Ze laat zich graag inspireren, maar heeft daar naar eigen zeggen niet de grote namen van oude meesters voor nodig. Haar eigen man Jaap Bolink is de enige die haar wezenlijk inspireert.
meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

Elk instrument (of stok) heeft zijn eigen geschiedenis. De naam van de bouwer en/of de plaats en het jaar waarin het gemaakt is, zeggen veel over de identiteit van een instrument. Maar juist ook wat er daarna mee is gebeurd spreekt tot de verbeelding. Het NMF wil zoveel mogelijk informatie verzamelen en op deze plaats met u delen. Dat is een grote klus en het zal dan ook tijd in beslag nemen voordat ieder instrument is gedocumenteerd. Ook over dit specifieke instrument hopen wij u meer te kunnen vertellen!

Bespeler