Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een fortepiano, gebouwd door Gerard Tuinman in Utrecht, 2019. Omvang 5 octaven van FF t/m f3, twee-korig besnaard. Klavier belegd met ebben; twee kniehevels (dempers). Er is een tweede register, moderator dat met de hand wordt bediend. Kast gefineerd in noten, afgewerkt in olie en was. Twee uitwisselbare klavieren/mechanieken: een vroeg type Stein met kale, holle, houten hamerkoppen en een post 1783 type met beleerde koppen. De fortepiano behoort tot de ‘collectie Willem G. Vogelaar’.

Details

  • Bouwplaats:Utrecht
  • Bouwjaar:2018

Bouwer

Gerard Tuinman

Hoe compleet en representatief uitgaven van tekeningen van instrumenten ook mogen zijn, vaak ontbreken er toch nog zeer relevante gegevens, zoals bijvoorbeeld de dikte van de zangbodem. Gerard Tuinman heeft om die reden de afgelopen decennia zelf vele originele fortepiano's bestudeerd, gemeten en bespeeld. Tuinman hecht er zeer veel waarde aan om het originele instrument met eigen ogen te kunnen zien en met eigen handen te kunnen bespelen. Door dat te doen, heeft hij de bijzondere kwaliteiten kunnen ondervinden van instrumenten als bijvoorbeeld een Nannette Streicher uit 1805, een Graf uit 1828 die in het Germanisches Nationalmuseum in Nürnberg staat en drie 5-octaafs Walters. Tuinman maakt zijn eigen bouwtekeningen, vaak gebaseerd op verzamelde gegevens van afmetingen, soms met behulp van röntgenfoto's, maar waar mogelijk ook door de rechtstreekse vergelijking met originele onderdelen als hij een historisch instrument in de restauratie heeft. Ook al streeft Tuinman naar een kopie van het origineel in alle details, laat hij ruimte voor de aanpassing van bepaalde onderdelen, zodat ook spelers vanuit een moderne achtergrond op een comfortabele manier kunnen spelen. Gerard Tuinman werkt in Utrecht.
meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

In 2018 plaatste het NMF de bouwopdracht voor dit instrument bij Gerard Tuinman in Utrecht. Het is het tweede instrument dat Gerard Tuinman in opdracht van het NMF heeft gebouwd. Hiermee kwam het NMF tegemoet aan de specifieke wens van pianist Artem Belogurov die dit bijzondere instrument, meteen na de voltooiing eind maart 2019, in bruikleen kreeg.

Bespeler