Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een viool, gebouwd door Gennaro Gagliano in Napels, ca 1745. De viool maakt behoort tot de ‘collectie Willem G. Vogelaar’.

Details

  • Bouwplaats:Napels
  • Bouwjaar:ca 1755
  • Lengte corpus:35,4
  • Breedte boven:16,7
  • Breedte midden:11,4
  • Breedte onder:20,6
  • Lengte mensuur:19,4
  • Afstand ogen f-gaten:4,7

Bouwer

Gennaro Gagliano

Gennaro (ook wel Januarius) is een van de telgen uit de zeer grote Napolitaanse vioolbouwfamilie Gagliano. Verschillende generaties uit deze familie legden zich toe op het vak van vioolbouw, met als nestor Alessandro Gagliano, die werkzaam was op de ateliers van de Cremonese bouwers Amati en Stradivari. Sommige experts noemen het onterecht dat Gennaro’s vader Alessandro en broer Nicola doorgaans het meest gewaardeerd worden. Gennaro’s diversiteit en vakmanschap tonen namelijk aan dat het een buitengewoon goede bouwer was, met een flexibelere benadering van het vak. Hij bouwde vooral naar modellen van Amati of Stradivari, soms zo goed, dat daardoor de typische Napolitaanse eigenschappen moeilijk kunnen worden herkend. Maar hij liet zich ook graag door andere bouwers beïnvloeden, hetgeen resulteerde in een grote verscheidenheid in modellen. Vooral zijn krullen vertonen een grote precisie, waarmee hij zich onderscheidt van de vaak slordig gestoken krullen van de andere familieleden. De cello die het NMF in 1992 aankocht, werd in 1734 gebouwd.
meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

Het NMF kocht deze uitzonderlijk mooie Gennaro Gagliano in 2016 aan van een Duitse handelaar dankzij de donatie van een particulier fonds. Vanuit dat fonds konden meerdere instrumenten worden aangekocht, die alle zijn ondergebracht in de ‘collectie Willem G. Vogelaar’. Er is helaas niet zo heel veel bekend over de geschiedenis van de viool. We weten dat hij in de 20e eeuw lange tijd eigendom is geweest van een zeer muzikale Braziliaans-Duitse familie. De viool werd regelmatig bespeeld door één van de familieleden, die o.a. eerste concertmeester was van het orkest van de Bayerischen Rundfunk. De familie verkocht de viool aan een gepassioneerd amateurviolist, maar kocht de viool jaren later weer terug. Het NMF deed in 2009 een uitgebreide selectie in verband met een voorgenomen aankoop. Er werden tientallen violen uit binnen- en buitenland naar Amsterdam gehaald, waar alle instrumenten intensief werden getest, onderzocht en vergeleken. Deze Gagliano kwam er toen als beste instrument uit. Helaas trok de eigenaar het instrument uiteindelijk onverwachts terug uit de verkoop. Eind 2015 kregen wij bericht dat de viool opnieuw in de verkoop kwam. Na opnieuw een vergelijking te hebben gedaan met andere violen, kon het NMF met overtuiging besluiten tot de aankoop van deze fantastische viool. Michael Foyle (winnaar Oskar Back concours 2016) mocht als eerste de viool een jaar lang bespelen. In 2018 selecteerde het NMF Hawijch Elders als kandidate voor de viool. Haar eerste publieke optreden met de viool werd vastgelegd in het programma Podium Witteman op zondag 7 oktober 2018.

Bespeler