Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een zeldzame oudhollandse cello, gebouwd door Johannes Theodorus Cuypers in Den Haag 1771. De cello behoort tot de ‘collectie Willem G. Vogelaar’.

Details

  • Bouwplaats:Den Haag
  • Bouwjaar:1771
  • Lengte corpus:74,4
  • Breedte boven:35,7
  • Breedte midden:24,5
  • Breedte onder:43,1
  • Lengte mensuur:40
  • Afstand ogen f-gaten:11

Bouwer

Johannes Theodorus Cuypers

Over de jeugdjaren van Cuypers is niks bekend. Uit een gedateerd etiket blijkt dat Johannes Theodorus Cuypers in 1750 als vioolbouwer in Den Haag is gevestigd. Zijn vroegste instrumenten zijn al in een stijl gebouwd die totaal afwijkt van hetgeen de bouwers tot dan maakten. Omdat zijn bouwstijl nauw aansloot bij het werk van de Parijse bouwers uit die tijd werd er vroeger verondersteld dat hij daar het vak geleerd had. Zijn gehele leven bleef Cuypers in Den Haag gevestigd; op oudere leeftijd werd hij bijgestaan door zijn zonen Johannes Bernardus (1781-1840) en Johannes Franciscus (1766-1828). Hoewel Franciscus een periode in Amsterdam woonde, bleef hij ook voor zijn vader werken. De Cuypers-dynastie is buitengewoon productief geweest en heeft violen in alle denkbare formaten gemaakt evenals een groot aantal cello’s en een aantal altviolen. Het vroege werk van Johannes Theodorus Cuypers is elegant. Na 1780 verandert zijn stijl en is de vormgeving zwaarder, met brede bladranden en forsere welvingen: het model wat hij de rest van zijn leven trouw bleef. Bron: 400 jaar vioolbouwkunst in Nederland
meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

Het NMF kocht deze cello in 2016 aan bij een Nederlandse handelaar dankzij de donatie van een particulier fonds. Vanuit dat fonds konden meerdere instrumenten worden aangekocht, die alle zijn ondergebracht in de ‘collectie Willem G. Vogelaar’. Omdat Johannes Cuypers actief was van 1750 tot 1808, kan de cello worden gerekend tot een van de instrumenten uit de vroege periode van de bouwer. De goede staat waarin hij verkeert maakt dit instrument zeer uniek. Het NMF had lange tijd een Cuypers-cello op de verlanglijst staan, maar een instrument van deze kwaliteit in combinatie met de afmetingen (sommige Cuypers-cello’s zijn erg groot), kwam nog niet eerder voorbij. Musici uit zowel het Concertgebouw Orkest als het Nederlands Philharmonisch Orkest waren betrokken bij de beoordeling van de klankkwaliteiten. Nitzan Laster werd in 2016 de eerste bespeler van de cello.

Bespeler