Mijn NMF

loginForm
 

Informatie

Een fortepiano, gebouwd door Chris Maene in Ruiselede (België), 2014. Model Anton Walter (Wenen 1805), 68 toetsen, FF - c’’’’. Gebouwd naar het originele instrument in het Musikinstrumenten Museum Berlin. Klavier: 68 toetsen / Omvang: FF – c’’’’ / Lengte: 221 cm / Breedte: 107 cm / Toetsen: hele tonen ebbenhout, halve tonen in ebbenhout en been / Kast: mahonie handgepolitoerd / Mechaniek: Weense prellmechaniek, hamers en dempers in leder / 5 demonteerbare poten / Kniehevels : moderator en forte (demping) / EXTRA: Una Corda-pedaal.

Details

  • Bouwplaats:Ruiselede
  • Bouwjaar:2014

Bouwer

Chris Maene

Albert Maene en Zulma Doutreloigne startten in 1938 hun pianowinkel in Esen, bij Diksmuide. Vader Maene was organist en muziekleraar en gaf privépianoles. Hij verhuurde enkele lokalen met piano's waar leerlingen konden oefenen. Moeder Maene was zakenvrouw. In de buurt van de pianowinkel woonde orgelbouwer Jozef Loncke, bij wie Albert Maene leerde pianostemmen. Hij leerde het pianovak bij pianoverkoper en –restaurateur Pierre Labyt uit Brugge en bij Antwerpse pianobouwer Guido Vancauwenberghe. Vanaf het begin kende het bedrijf een werkplaats waar vanaf de jaren '70 replica's van klavecimbels en later ook pianofortes werden gebouwd en gereviseerd. In 1973 kwam Chris Maene, de jongste van zes kinderen, in de zaak, waarvan hij in 1984 directeur werd. Later gingen ook zijn zonen Dominique en Frederic Maene in de zaak aan het werk. In 1994 werd een tweede winkel geopend in Brussel en in 2001 was er een overname van een bestaande pianozaak in Gent. Het bedrijf houdt zich o.a. bezig met de bouw van klavecimbels en pianofortes. Chris Maene heeft een collectie van 150 door hem gerestaureerde antieke klavierinstrumenten, waarvan sommige gebruikt worden voor concerten en cd-opnames. De collectie bevat onder meer een klavecimbel van de hand van Hans Ruckers uit 1692 en fortepiano's van Graf, Tomkinson, Wachtl, Pape, Longman, Clementi, Stöcker, Worning, Bösendorfer, Erard, Steinway & Sons en Pleyel. De collectie bevindt zich deels in de vroegere pianowinkel in de Aalterstraat en deels in de ateliers in Ruiselede en is op aanvraag te bezichtigen. In 2006 maakte Chris Maene drie replica's van de allereerste Steinway uit 1836, gebouwd door Heinrich Engelhard Steinweg. Het originele instrument bevindt zich in de Steinway Factory in Long Island, New York. Ook werd een replica gebouwd van de Pleyel n° 9861 uit 1843.
meer informatie over de bouwer en diens instrumenten.

Historie

Deze fortepiano is door de firma Maene gebouwd in opdracht van het NMF. Het NMF kon de opdracht financieren dankzij de steun van stichting Dioraphte. Het NMF besloot tot deze opdracht naar aanleiding van een aanvraag van jazzpianist Rembrandt Frerichs.

Vanaf het eerste contact met Frerichs (maart 2013) is collectiebeheerder Frits Schutte een uitgebreid traject ingegaan om samen met Rembrandt uit te zoeken wat het beste instrument zou zijn voor zijn doeleinden. Er werden contacten gelegd met fortepianisten en instrumentenbouwers, zodat Frerichs zich zo breed mogelijk kon oriënteren en laten adviseren. Bart van Oort, een vooraanstaande Nederlandse fortepianist, was in eerste instantie terughoudend, maar na een kennismaking bood hij Frerichs zelfs zijn huissleutels aan om op zijn fortepiano te mogen studeren. De adviezen van Van Oort waren zeer waardevol. Frerichs bezocht verschillende bouwers, waaronder Gerard Tuinman, Paul McNulthy en Chris Maene en bespeelde een aantal originele fortepiano's bij expert Edwin Beunk in Enschede. Na deze oriëntatiefase was duidelijk dat Frerichs een kopie van een 5,5 octaafs piano nodig zou hebben uit de latere periode van Anton Walter. Ook was duidelijk geworden dat de piano's van Maene het beste aansloten op het klankideaal van Frerichs. De opdracht voor de bouw kon in het voorjaar van 2014 worden geplaatst. Frerichs en Schutte bezochten de werkplaats van Maene nog twee keer om nauw betrokken te blijven bij het bouwproces. Hierdoor kon Chris Maene ook in hoge mate rekening houden met de wensen van Frerichs in de uiteindelijke afstelling van het mechaniek. Op 22 september 2014 werd de maagdelijke fortepiano met een kraanwagen door het zolderraam van Frerichs in Den Haag getakeld.

Bespeler